L’activitat “Fem un conte” s’organitza en 5 fases:

1. TRIEM EL CONTE


Escolliu el conte que voleu fer: inventat, clàssic, un homenatge a algun personatge, la història de l’escola, algun projecte que s’estigui treballant a l’aula, extret d’un concurs literari d’alumnes…

Tots hi participem!
Tots hi participemBàsicament el que treballem quan triem el conte és el llenguatge oral, a partir d’aquí s’estructura el pensament per poder-nos expressar i organitzar el nostre discurs, respectant els ritmes de cada individu. Fomentem l’actitud d’escoltar l’altre per poder-nos crear una opinió pròpia, així com l’hàbit del diàleg.Aprenem a respectar la decisió de la majoria, i tot això ens porta a tenir una actitud assembleària.Un cop triat el conte, podem valorar la participació de les famílies que poden aportar material: diferents versions del conte en format paper o audiovisual, informació, experiències…

2. DESENVOLUPEM LA HISTÒRIA


Desenvolupem la històriaPosem fil a l’agulla! Ara és el moment de plasmar totes aquelles idees i propostes sobre el paper. Ens haurem d’esforçar a expressar les nostres idees amb claredat i a escriure amb cura el text que apareixerà al conte.
És una bona oportunitat per abocar tot allò que hem aprés.

 

3. DIBUIXEM


Un cop heu decidit quin conte voleu fer us podem facilitar un llistat dels dibuixos necessaris que serviran per fer el fons.
Tant els dibuixos com el text els podeu fer en el format que vulgueu (mural, DINA3, DINA4…)
En aquesta etapa de la creació del conte donem pas a un munt de possibilitats, oferint als nens i nenes l’oportunitat d’experimentar amb diferents materials per conèixer textures diferents, així com la pràctica de tècniques ben diverses.

DibuixemDibuixem
DibuixemDibuixemEn aquesta fase tot hi té cabuda, donant via lliure a la creació, imaginació i capacitats de cadascú. Tot s’hi val: des del detall més precís i perfeccionista a la producció més eixelebrada.

Què aconseguim amb això? un llibre personalitzat, únic i genuí.

4. INTERPRETEM


Els alumnes seran els personatges del conte que heu triat. Nosaltres vindrem a fer les fotografies als nens i nenes amb les disfresses que hauran preparat o portat de casa.

InterpretemQuè podem treballar quan fem les fotografies?

Posar-se davant d’una càmera i representar un personatge és tot un repte per la gran majoria de persones.

Amb aquesta activitat donem peu a que nens més introvertits o amb baixa autoestima tinguin l’oportunitat d’interpretar un paper destacat.

És un moment molt especial, emocionant i divertit que els nens recordaran sempre.

InterpretemInterpretem

L’escola haurà de demanar autorització expressa per fer les fotos i poder-les publicar. Si hi ha algun alumne del qual no tenim l’autorització d’imatge li farem la foto de manera que no se’l reconegui (amb la cara tapada per alguna disfressa) de manera que, si ho creieu convenient, també pugui participar.

5. EDITEM


A partir de TOTS els dibuixos, texts i fotos dels nens i nenes, nosaltres editem i publiquem el llibre (vegeu les mostres).

EditemEditemEditem


El resultat és un conte fet per ells mateixos. Un conte que guardaran tota la vida, potser fins i tot explicaran als seus fills d’aquí a uns anys…!

 

Temporització

La durada total de l’activitat és d’aproximadament un trimestre. Es pot programar per dedicar els dos primers mesos a fer els dibuixos i les fotos. L’últim mes el dediquem nosaltres a l’edició i publicació.
Les fotos les fem en un matí (en el cas d’un grup de 70 alumnes)

Drets d’imatge

Abans de fer les fotografies els pares o tutors de cada nen o nena hauran de signar un document d’autorització pels drets d’imatge. Tarina Creació està assessorada per un bufet d’advocats especialitzats en aquest tema.
Si alguna família no lliura signat el document es pot realitzar la fotografia amb la cara tapada amb la disfressa, per tal que el nen o nena pugui participar en l’activitat si ho creieu convenient.